PNEVMATIKEPNEVMATIKE POKAŽI VSE PNEVMATIKEPOKAŽI VSE PNEVMATIKE NASVETINASVETI

OSNOVNO O PNEVMATIKAH

Zasnova tekalne plasti. Vrhunski oprijem.

Michelin 18 maj 2010

Importance of a tread pattern

Pnevmatike so kot modni dodatki. So kot dragulji, ki dopolnjujejo izgled in zasnovo vašega vozila. Omogočajo oprijem, so del vzmetenja, prav tako pa morajo dobro izgledati. Vzorec tekalne plasti je ključen dejavnik pri izstopanju vozila na razstavnem prostoru.

Tekalne plasti se mi zdijo vse enake!

Težko je, če ne že nemogoče, na prvi pogled oceniti, ali je ena zasnova tekalne plasti boljša od druge. Povedano preprosteje, štiri tekalne plasti na vašem vozilu so edina stična točka s cesto. Lahko si predstavljate, da so izredno pomembne pri zagotavljanju dobrega oprijema, zaviranju, delovanju in varnosti. Še posebej v neprijaznih vremenskih razmerah. To je eden izmed razlogov, zakaj je pri Michelinu zaposlenih 4000 ljudi na področju raziskav in razvoja z največjim proračunom v panogi izdelave pnevmatik.

dezen tekalne plasti

Zgradba, materiali in tekalna plast

Ti dejavniki odločajo o varnosti pnevmatik, nadzoru in stroških uporabnika. Zgradba pnevmatike je skrita očem, a tekalna plast je dobro vidna. Oglejmo si, kako ti dejavniki vplivajo na dve ključni lastnosti delovanja pnevmatik:

 • Varnost (oprijem na mokri površini)
 • Nadzor (vodljivost na suhih tleh)

OPRIJEM NA MOKRIH POVRŠINAH

Da bi razumeli vlogo tekalne plasti na mokrem, si jo predstavljajte kot vodno črpalko. Večje kot je število kanalov v profilu vaše pnevmatike, lažje ta črpa vodo vstran od naležne plasti in cestne površine. Rezultat je boljši oprijem. Omeniti je treba, da lahko tekalna plast zbira in odvaja vodo vstran od naležne plasti v roku nekaj milisekund. Pnevmatika dimenzije 195/65 R 15 lahko v eni sekundi izpodrine kar 15 litrov vode.

Razmerje utorov

 • Večje kot je razmerje med utori in gumeno zmesjo, večja je kapaciteta tekalne plasti za 'shranjevanje in črpanje' vode.

Oblika in razporeditev

 • Oblika vzorca na tekalni plasti določa, kako hitro lahko odvaja vodo vstran od tekalne plasti

Lamele

 • Lamele so majhne zarezice vzdolž gumene zmesi, ki izboljšujejo oprijem na mokrih in ledenih površinah. Delujejo kot brisalci in pomagajo robovom in utorom pnevmatike odvajati vodo.

NADZOR NA SUHIH TLEH

Togost tekalne plasti je eden izmed ključnih elementov, ki pripomorejo k natančnemu nadzoru in krmiljenju.

Profil pnevmatike

 • Ploščat profil s kvadratnimi ramenskimi bloki omogoča podporo v zavojih.

Število lamel

 • Manjši kot je odstotek utorov v profilu tekalne plasti, več gumene zmesi je v neposrednem stiku s površino. Rezultat je boljši oprijem.

Veliki bloki tekalne plasti

 • Veliki bloki tekalne plasti omejujejo njeno mobilnost po širini.

Stisnjene lamele

Tekalna plast z mnogimi lamelami zmanjša togost tekalne plasti. Da bi izničili ta učinek, smo uvedli tridimenzionalne lamele, ki se ob obremenitvi stisnejo.

Ko se pnevmatike uporabljajo, se tekalna plast dezena obrablja in to omejuje učinkovitost pnevmatik pri zagotavljanju oprijema na mokrem. Torej redno preverjajte globino profila, vsaj enkrat mesečno. Ko so pnevmatike obrabljene do ostanka profila 1,6 mm, jih je potrebno zamenjati. To je zaradi tega, ker vožnja s takšnimi pnevmatikami ne zagotavlja ustrezne varnosti, lahko pa je tudi v nasprotju s predpisi. Obrabljene pnevmatike so lahko nevarne, zato jih je potrebno zamenjati. Merilnik globine profila lahko kupite pri strokovnjakih za pnevmatike.

Za več informacij obiščite naslednje povezave:

Michelinova stran za izbiro pnevmatik

Stran s pnevmatikami Michelin

POIŠČITE PRAVE PNEVMATIKE MICHELIN ZA OSEBNA VOZILA

Za priporočilo vnesite podatke o avtu / dimenziji pnevmatik, določite potrebe za vožnjo

Prispevki, ki ste si jih nazadnje ogledali

V zbirki prispevkov, ki ste si jih nazadnje ogledali, ni ničesar

 • OSEBNA VOZILA
 • SUV - 4X4
 • LAHKA TOVORNA VOZILA - AVTODOMI
Loader