as 416552898

Nasveti za vožnjo po snegu & ledu

Namigi & nasveti za pnevmatike za osebna, SUV in lahka tovorna vozila

Od ledenih cest in temnih, meglenih noči do nepričakovanih snežnih neviht; zima je lahko na cestah težak letni čas. Varna vožnja po snegu in ledu ter potovanje v zahtevnih razmerah zahtevata veliko bolj potrpežljiv pristop, pa tudi nekatere bistvene priprave, da boste med zimsko vožnjo kar najbolje pripravljeni za spopadanje s temi elementi.

Pripravite svoj avto na zimsko vožnjo

Pred zimsko vožnjo najprej preverite, ali so vaše pnevmatike v dobrem stanju, napolnjene z ustreznim tlakom in imajo vsaj minimalni ostanek globine profila – v večini držav je to 1,6 mm.

Če se tam, kjer živite, redno srečujete z dolgimi zimami in zahtevnimi zimskimi razmerami, je vredno zamenjati letne pnevmatike z zimskimi pnevmatikami, na primer iz programa pnevmatik MICHELIN Alpin, saj imajo zaradi dobro razčlenjenega dezena tekalne plasti in globine profila veliko boljši oprijem na snegu in ledu. Če vas skrbi zimska vožnja po gorskih cestah, razmislite o nakupu snežnih verig za posebej zasnežene ceste, da izboljšate oprijem na cesti.

Če živite na območju z milejšimi zimami, z občasnimi snežnimi padavinami, bi lahko bila dobra alternativa, da opremite avto s celoletnimi pnevmatikami, ki vam bodo pomagale ostati varni na cestah, ko se temperature znižajo.
Preden se odpravite na pot, ne pozabite očistiti snega z vašega vozila, doliti tekočine proti zmrzovanju v napravo za pranje vetrobranskega stekla in odstranite led z vetrobranskega stekla.                            

Z zimskimi pnevmatikami je vožnja po snegu in ledu varnejša

Med vožnjo po snegu in ledu upoštevajte varnostne ukrepe

Pri vožnji po snegu in vožnji po ledu lahko postane zaviranje težje, zato vozite počasneje in za kar 10-krat pomnožite običajno zavorno razdaljo med vašim avtomobilom in avtomobilom pred vami, zlasti na zelo poledenelih cestah.
Zdrsom se izogibajte z nežnim zaviranjem in upoštevajte dodatne previdnostne ukrepe, da vozite le, ko ste dobro spočiti in naspani. Ostanite na svojem voznem pasu, dajte dovolj prostora drugim vozilom in izklopite tempomat, ki lahko to poveča nevarnost zdrsa. Če vozite po snegu ali ledu, se izogibajte vožnji neposredno po kolesnicah, ki so jih naredila druga vozila, razen če so ceste razmaščene, saj je težje doseči oprijem na zbitem kakor na svežem snegu.
Če potujete v bolj odročne kraje, je dobro imeti v avtu tudi nekaj stvari kot so hrana, topla oblačila in svetilka za nujne primere, če bi morda kje obtičali zaradi vremena.

Pri vožnji po gorskih cestah pozimi bodite še posebej previdni.

Vožnja z avtomobilom z avtomatskim menjalnikom po snegu

Če vozite z avtomobilom z avtomatskim menjalnikom po snegu, boste morda ugotovili, da že imate »snežni način«, ki pripomore k varnejši vožnji in zmanjšanju morebitnega spodrsavanja koles. Nekateri  avtomobili z avtomatskim menjalnikom imajo lahko 2 položaja pri prestavljanju, v tem primeru postavite avto v 2: uporabljata se samo prvi 2 hitrosti. Ta prestava ohranja nizko hitrost vožnje, kar je zelo uporabno v primeru strmega klanca, ledu ali snega. Omogoča tudi uporabo zavore motorja. Pri običajnih vozilih uporabite višjo prestavo, da dosežete boljši nadzor. Za več informacij o vožnji po snegu in vožnji po ledu preberite naših 7 nasvetov za varnost pri vožnji v zimskem času.

Odkrijte našo ponudbo celoletnih in zimskih pnevmatik

Uporabljate spletni brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira
Uporabljate brskalnik, ki ga to spletišče ne podpira. To pomeni, da nekatere funkcije utegnejo neustrezno delovati. Posledica tega je lahko čudno obnašanje med spletnim brskanjem. Uporabite ali nadgradite/namestite enega od naslednjih brskalnikov, da boste čim bolje izkoristili to spletišče