PNEVMATIKEPNEVMATIKE POKAŽI VSE PNEVMATIKEPOKAŽI VSE PNEVMATIKE NASVETINASVETI

VODNIK ZA NAKUP PNEVMATIK

Katera pnevmatika je primerna za vas?

Michelin 18 maj 2010

Zelo preprosto je.

Katera pnevmatika je primerna za vas?

Da bi vam pomagali do prave odločitve pri vgradnji nadomestnih pnevmatik, si morate zapomniti tri stvari:
1. Velikost vaših pnevmatik
2. Vremenske pogoje
3. Pogoje uporabe pnevmatik

1. Velikost vaših pnevmatik

Pri menjavi pnevmatik se prepričajte, da so enakih dimenzij kot originalne. Če niste prepričani o velikosti originalnih pnevmatik vašega vozila, uporabite naše orodje 'Izbira pnevmatik', da boste našli pravo pnevmatiko. Velikost lahko preverite tudi na bočnici vaše trenutne pnevmatike. Kako prebrati podatke iz bočnice? Če nimate štirih enakih pnevmatik, priporočamo, da na eni osi ne uporabljate pnevmatik različnih tipov. Če ste še vedno v dvomih, se z vašim trgovcem posvetujte o podrobnostih montaže pnevmatik za vaše vozilo.

Pnevmatike večjih dimenzij

Pnevmatike večjih dimenzij lahko povečajo plast gume v stiku s tlemi, kar omogoča boljši odziv vozila in natančnejše krmiljenje skozi ovinke. Čeprav lahko komplet nizkopresečnih pnevmatik z zmanjšanimi bočnicami zgleda bolje, je vožnja z njimi navadno težavnejša, občutili pa boste tudi več nepravilnosti na površini ceste. Prav tako vpliva na zaviranje, delovanje motorja, porabo goriva in tako dalje. Za vašo lastno varnost, upoštevajte velikost originalnih pnevmatik vašega vozila. Za doseganje optimalnih voznih pogojev, priporočamo vgradnjo platišč, katerih premer ustreza vašim pnevmatikam. Če se odločite za zamenjavo pnevmatik s takšnimi, ki so drugačne velikosti, priporočamo, da se posvetujete s strokovnjakom.

Vozila na štirikolesni pogon

Svetujemo vam, da vozila na štirikolesni pogon opremite s štirime enakimi pnevmatikami (enaka velikost, model, profil, indeks obremenitve/hitrostna kategorija), razen če so različni modeli pnevmatik za prednjo in zadnjo os odobreni s strani proizvajalca vozila. Priporočamo, da vedno upoštevate priporočila proizvajalca.

Podnebje, v katerem živite

Vaše pnevmatike se morajo prilagajati vrsti podnebnih sprememb: dežju, vetru, megli, snegu … Vsi ti dejavniki vplivajo na delovanje pnevmatik, vozniki pa morajo prilagoditi stil vožnje trenutnemu vremenu. Pred daljšim potovanjem, preverite stanje vašega avtomobila in pnevmatik.

Winter driving

Vožnja po mokri cesti

Razmere v mokrem vremenu vključujejo vožnjo v dežju, snegu, megli in sodri. Da bi lahko v takšnih razmerah vozili varno, se morate zavedati, da je vožnja v mokrem vremenu bistveno drugačna od vožnje po suhem. Še posebej to velja za dež in meglo.

Driving in the rainNa mokrih cestah pnevmatike prepotujejo daljšo razdaljo, preden se ustavijo. Dež prav tako zmanjša vidljivost. Znatno je povečana tudi nevarnost splavanja na vodi - akvaplaninga. Ko dežuje po dolgem, vročem in suhem obdobju, cesta postane spolzka zaradi prahu in olja.


Zavorna pot na mokri cesti je trikrat daljša kot na suhi.  Dobro ohranjena pnevmatika Michelin hitro odvaja vodo vzdolž tekalne plasti in stran od mesta, kjer pnevmatika prihaja v stik s cesto. Prosimo, da redno nadzirate globino profila vaših pnevmatik. Ta mora bit globok vsaj 1,6 mm. Globlji kot je profil, lažje pnevmatika odvaja vodo.

Vožnja po suhi cesti

Vožnja po suhi cesti je varnejša, a pozorni bodite na nenadne spremembe na površini cestišča, kot so udarne jame, luže ali pesek, saj lahko močno zmanjšajo oprijem.

Čeprav je vožnja na suhih cestah bistveno varnejša kot na mokrih, svetujemo, da upoštevate naslednje nasvete, ki vam bodo pomagali ohraniti vaše pnevmatike v vrhunskem stanju.
 • Redno preverjajte tlak v pnevmatikah – vsaj enkrat mesečno.
 • Uporabljajte pnevmatike, ki ustrezajo vašim potrebam – pomagajte si z našim orodjem 'Izbira pnevmatik' (povezava na stran 'Izbira pnevmatik')
 • Bodite pozorni na hitrost – vozite v okviru omejitev in ohranjajte varnostno razdaljo.
 • Postanite dober voznik ponoči – bodite pozorni na slabo vidljivost pri nočni vožnji.
 • Ne vozite utrujeni, še posebej kadar je veliko prometa in pešcev.

Načini uporabe

Ker so vaše pnevmatike edini stik vašega vozila s cesto, igrajo ključno vlogo pri krmiljenju, udobju, zavorni poti in prihranku goriva. Različni načini rabe zahtevajo različne lastnosti pnevmatik.

V mestu

Ker vožnja v urbanih območij zahteva posebno pozornost, vsaj enkrat na mesec preverite stanje vaših hladnih pnevmatik. Pnevmatike, ki niso dovolj napolnjene z zrakom, podaljšajo zavorno pot in povečajo porabo goriva. Ne pozabite preveriti tlaka v vaši rezervni pnevmatiki!

Poseben kriterij za izbor pnevmatik za vožnjo po mestu
 • Zavorna pot. Uporabite pnevmatike z najkrajšo zavorno potjo, tako na mokrih kot na suhih cestah.
 • Dolga življenjska doba. Vožnja po mestu vsebuje veliko ustavljanj in speljevanj, ki lahko znatno vplivajo na življenjsko dobo pnevmatike. Izberite pnevmatike z daljšo življenjsko dobo.
 • Prihranek goriva. Pnevmatike z nizkim kotalnim uporom omogočajo prihranek goriva.
 • Zračni tlak v pnevmatikah. Zračni tlak preverite vsaj enkrat na mesec. Pnevmatike, ki so napolnjene s prenizkim tlakom, podaljšajo zavorno pot in povečajo porabo goriva. Ne pozabite preveriti tlaka v vaši rezervni pnevmatiki!

Na glavnih cestah in avtocestah

Pnevmatike igrajo ključno vlogo pri obnašanju vašega vozila pri relativno visokih hitrostih. Ponujajo potrebno odzivnost, ki ohranja pot vašega vozila.

Kriteriji izbire pnevmatik:
 • Zavorna pot pri visoki hitrosti. Za največjo varnost, izberite pnevmatike, ki omogočajo najkrajšo zavorno pot na mokrih in suhih cestah.
 • Udobje. Za daljša potovanja izberite pnevmatike, ki omogočajo udobno vožnjo v smislu vibracij in hrupa.
 • Oprijem na cesti. Izberite pnevmatike, ki ponujajo maksimalen oprijem in stabilnost.

Športni avtomobili

Če uživate v športni vožnji, izberite pnevmatike, s katerimi boste lahko pri relativno visokih hitrostih obdržali smer vožnje, v skladu s pravili varnosti v cestnem prometu, ali na pooblaščeni dirkalni stezi.

Kriteriji izbire pnevmatik:
 • Oprijem. Poiščite pnevmatike z odličnim delovanjem tako na mokrih kot suhih cestah.
 • Lega na cesti. Izberite pnevmatike serije MICHELIN Sport. Omogočajo izredno precizno krmiljenje in dobro stabilnost v zavojih.

POIŠČITE PRAVE PNEVMATIKE MICHELIN ZA OSEBNA VOZILA

Za priporočilo vnesite podatke o avtu / dimenziji pnevmatik, določite potrebe za vožnjo

Prispevki, ki ste si jih nazadnje ogledali

V zbirki prispevkov, ki ste si jih nazadnje ogledali, ni ničesar

 • OSEBNA VOZILA
 • SUV - 4X4
 • LAHKA TOVORNA VOZILA - AVTODOMI
Loader