PNEVMATIKEPNEVMATIKE POKAŽI VSE PNEVMATIKEPOKAŽI VSE PNEVMATIKE NASVETINASVETI

VODNIK ZA VOŽNJO

Zakaj je zračni tlak v pnevmatikah pomemben?

Michelin 09 maj 2012

Zakaj je zračni tlak v pnevmatikah pomemben?

Se spomnite, kdaj ste nazadnje preverili zračni tlak v pnevmatikah? Če tega niste storili v zadnjem mesecu, spadate med dve tretjini evropskih voznikov, ki vozijo s pnevmatikami s prenizkim zračnim tlakom. Je to pomembno? Poleg tega, da bodo vaše pnevmatike stale več kot bi bilo potrebno, lahko s tem ogrozite tudi vašo osebno varnost. Odkrijte, zakaj je ustrezen zračni tlak v pnevmatikah tako zelo pomemben.

Povečanje varnosti in učinkovitosti

Pnevmatike so namenjene za delovanje z ustreznim zračnim tlakom, ki je določen v priročniku vašega vozila. V povprečju se seveda izgubili do 0,07 bara na mesec, vaša odgovornost pa je, da zagotovite, da se ta izguba zraka nadomesti. Vzdrževanje ustreznega zračnega tlaka v pnevmatikah poveča varnost vašega avtomobila na cesti.

Posledice vožnje s pnevmatikami z neustreznim zračnim tlakom so lahko resne in celo smrtonosne. Najpomembnejše dejstvo je, da povečuje tveganje za uničenje pnevmatik zaradi kopičenja previsoke temperature v pnevmatikah. Eksplozija pnevmatike je vselej nevarna, pri visoki hitrosti je lahko posledica tudi nesreča s smrtnimi žrtvami.

Drugič, če so vaše pnevmatike napolnjene s prenizkim zračnim tlakom, potrebuje vaše vozilo več časa za zaviranje. Pri hitrosti 70 km/h potrebuje avtomobil 5 metrov več, da se ustavi. Veliko večja je nevarnost, da izgubite nadzor nad vozilom pri vožnji na mokri cesti. Poleg dejstev, povezanih z varnostjo, premalo napolnjene pnevmatike vplivajo na zmogljivosti vašega avtomobila, kar pomeni, da bo vodljivost vozila zaradi manj preciznega krmiljenja slabša.

Znižajte nepotrebne stroške

Vsi radi hitro in na enostaven način varčujemo denar. Če boste poskrbeli za ustrezen zračni tlak v pnevmatikah, bodo stroški vzdrževanja vozila nižji. Sicer se bodo vaše pnevmatike prehitro in neenakomerno obrabile, kar pomeni, da jih boste morali pogosteje zamenjati.

Pnevmatika, s katero bi lahko sicer prevozili na primer 25.000 km, bo pri neustreznem zračnem tlaku vzdržala morda le 20.000 km. Po vrh vsega pomislite še, koliko dodatnega goriva se potroši zaradi povečanega kotalnega upora! Če je zračni tlak v pnevmatikah za 1,05 bara prenizek, se porabi okoli 6% več goriva.

Pnevmatike so edina stična točka med avtomobilom in cesto. Skrbite za njih in pnevmatike bodo skrbele za vašo varnost. Vzdržujte ustrezen zračni tlak v pnevmatikah, da boste ohranili optimalne zmogljivosti vašega avtomobila in varnost, prihranili pa boste tudi nekaj denarja.
Pripravil MICHELIN

Fotografije: Getty Images
Copyright © 2011 - MICHELIN, vse pravice pridržane

POIŠČITE PRAVE PNEVMATIKE MICHELIN ZA OSEBNA VOZILA

Za priporočilo vnesite podatke o avtu / dimenziji pnevmatik, določite potrebe za vožnjo

Prispevki, ki ste si jih nazadnje ogledali

V zbirki prispevkov, ki ste si jih nazadnje ogledali, ni ničesar

  • OSEBNA VOZILA
  • SUV - 4X4
  • LAHKA TOVORNA VOZILA - AVTODOMI
Loader