PNEVMATIKEPNEVMATIKE POKAŽI VSE PNEVMATIKEPOKAŽI VSE PNEVMATIKE NASVETINASVETI

VODNIK ZA VZDRŽEVANJE

Vozite na pravi strani zakona z zimskimi pnevmatikami

Michelin 23 nov. 2012

Vozite na pravi strani zakona z zimskimi pnevmatikami

Se letos odpravljate na smučarske strmine? Pravo smučarsko opremo in topla oblačila že imate. Vendar, ali ste pomislili tudi na pnevmatike? Namestitev zimskih pnevmatik izboljša vašo varnost med vožnjo v mrzlem letnem času. A namestitev pogosto ni prostovoljna; v mnogih evropskih državah je treba takoj, ko se temperatura zniža, po zakonu namestiti zimske pnevmatike.

Preverite pred potovanjem

Zimsko vreme se med posameznimi državami  razlikuje, zato se razlikuje tudi zakonodaja o pnevmatikah. Če se to zimo odpravljate na smučanje, bodite pozorni. Medtem, ko nekatere države z milejšim podnebjem nimajo posebne zakonodaje o zimskih pnevmatikah, so zimske pnevmatike v državah, kot sta Avstrija in Slovenija, obvezne. V drugih državah, kot sta Francija in Švica, ni splošnega pravila o zimskih pnevmatikah, na nekaterih cestah pa je, odvisno od voznih pogojev, obvezna vožnja s posebno zimsko opremo (zimskimi pnevmatikami ali verigami).
V vsaki državi so predpisana drugačna obdobja, v katerih je treba imeti nameščene zimske pnevmatike. Na Norveškem to obdobje na primer traja od 16. oktobra do 30. aprila, v Estoniji pa od 1. decembra do 1. marca.

Zaradi tega ni pomembno le, da ste seznanjeni z zakoni države, po kateri boste vozili, pač pa tudi z dnevnimi vremenskimi in cestnimi pogoji. Spremljajte vremenska poročila in potovalna obvestila, da boste pripravljeni.

Ježevke

Pnevmatike s kovinskimi žeblji zagotavljajo odlično trenje na trdem, steptanem blatu ali ledu, kar lahko rešuje življenja. A ježevke niso idealne za vožnjo po mokrih ali suhih cestah, ki niso prekrite z ledom, saj lahko podaljšajo zavorno razdaljo in povečajo cestni hrup ter obrabo cestišča. Zato je njihova uporaba v nekaterih državah, kot sta Nemčija in Češka republika, prepovedana. Vedno zagotovite, da poznate zakonodajo države, po kateri vozite.

Zakoni, ki rešujejo življenja

Zakonodaja o zimskih pnevmatikah obstaja zato, da pomaga zmanjševati število nesreč in reševati življenja. V Franciji, kjer zimske pnevmatike niso obvezne, obstajajo načrti za zaostritev pravil o zimskih pnevmatikah z namenom zmanjšanja števila prometnih nesreč.

Zimske pnevmatike omogočajo lažjo in varnejšo vožnjo po mokrih, zasneženih ali poledenelih cestah. Vožnjo poenostavijo z zagotavljanjem boljšega trenja, boljšega zaviranja in krajših poti zaustavljanja. Seveda morate biti še vedno pozorni na cesto in ostale voznike ter v slabem vremenu voziti posebno previdno. Če potrebujete zimske pnevmatike, razmislite o modelih, ki ponujajo višjo kilometrino in boljše zaviranje, na primer pnevmatikah iz serije MICHELIN Alpin.
Pripravil MICHELIN
Foto:Michelin

POIŠČITE PRAVE PNEVMATIKE MICHELIN ZA OSEBNA VOZILA

Za priporočilo vnesite podatke o avtu / dimenziji pnevmatik, določite potrebe za vožnjo

Prispevki, ki ste si jih nazadnje ogledali

V zbirki prispevkov, ki ste si jih nazadnje ogledali, ni ničesar

  • OSEBNA VOZILA
  • SUV - 4X4
  • LAHKA TOVORNA VOZILA - AVTODOMI
Loader